Branżowa Szkoła I stopnia - Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
Zawód operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego jest zawodem szerokoprofilowym. Biorąc pod uwagę potrzeby lokalnych zakładów przetwórstwa mięsnego, mleczarskiego czy piekarsko-cukierniczego) jest zawodem poszukiwanym na rynku pracy.
Absolwent po zakończeniu procesu kształcenia posiada umiejętności:
- dobierania, obsługiwania oraz nadzorowania pracy maszyn i urządzeń stosowanych w przemyśle spożywczym,
- diagnozowania usterek i wykonywania drobnych napraw oraz konserwowania maszyn i urządzeń.
- zapewniania prawidłowego przebiegu procesu technologicznego,
- dobierania surowców do określonej produkcji.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego może podejmować pracę w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego, na stanowiskach pracy związanych z obsługą maszyn i urządzeń w kolejnych etapach procesu technologicznego.