Technik żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIK ŻYWIENIA i USŁUG GASTRONOMICZNYCH jest zawodem, który stwarza warunki pogłębiania wiedzy z przedmiotów ogólnokształcących oraz zdobywania wiadomości z następujących przedmiotów zawodowych:
- Zasady żywienia
- Technologia gastronomiczna
- Marketing w gastronomii
- Rachunkowość i finanse w gastronomii
- Obsługa konsumenta
- Technika pracy biurowej
- Ekonomia i organizacja gastronomii
- Język obcy zawodowy
Absolwenci technikum po zdaniu egzaminu maturalnego otrzymują świadectwo dojrzałości oraz po zdaniu egzaminu z przygotowania zawodowego dyplom zawodowy technika organizacji usług gastronomicznych.
Po ukończeniu nauki absolwent wykazuje się następującymi umiejętnościami:
- Projektuje i organizuje wnętrza sal konsumpcyjnych, wyposaża je
- Prawidłowo obsługuje konsumenta
- Sporządza podstawowe potrawy i napoje z różnych grup produktów
- Samodzielnie posługuje się komputerem
- Posługuje się w mowie i piśmie, co najmniej jednym z podstawowych języków obcych
W przyszłej pracy technik żywienia i usług gastronomicznych będzie zajmował się wszystkimi czynnościami związanymi z organizacją, informacją i kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych we wszystkich typach zakładów gastronomicznych.
Przedmioty rozszerzone język polski,
Praktyka zawodowa 4tyg.w klasie II i 8 tygodni w kl. III i 4 tyg. w IV klasie W trakcie nauki szkoła organizuje kurs barmański. Możliwość odbywania praktyki zawodowej za granicą.